Aktualno
<< < 1 2 3 4 > >>
302x20
302x20
302x80
302x80
empty
ni podpisa k sliki
RAZSTAVA ROČNIH DEL, JEDI IN ŽETEV ZLATEGA KLASJA 2018
Tudi letos smo imele razstavo ročnih del in velikonočnih jedi na cvetno soboto in nedeljo. Oglejte si nekaj fotografij:
Razstava:
Žetev:
OBČINA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
Spoštovani,
v prilogi vam pošiljamo razpis za udeležbo na 4. državnem ocenjevanju Prleških kvasenic s skutnim nadevom, ter prijavnico, s katero obvezno opremite svoj izdelek. Razpis in prijavnica sta objavljeni na spletni strani društva DKŽD LRF – Pomurje.si in Zveze kmetic Slovenije- http://agri.bf.uni-lj.si/zveza.
Naj vas opozorimo, da je predhodna prijava za sodelovanje pri ocenjevanju obvezna. Prav tako vas opozarjamo, da morajo biti kvasenice pečene v krušni peči brez uporabe modelov. Vse ostale zahteve si natančno preberite v razpisu in ne pozabite na popolno izpolnjeno priloženo deklaracijo.
PODATKI O IZDELKU Šifra izdelka:
Društvo: __________________________________________________________________
Ime in priimek izdelovalca:____________________________________________________
Naslov: __________________________________/_______________/________________
Ulica/ Kraj poštna številka pošta
telefon: __________________e- naslov:_________________________________________
S podpisom se strinjam s pravili ocenjevanja, ki so navedena v Pravilniku o ocenjevanju in soglašam z objavo svojega rezultata na razstavi, podelitvi in medijih.
DATUM : Podpis: ___________________________________
=========================================================================================
Priloga 2 DEKLARACIJA DATUM : 21.4.2018 Šifra izdelka:
Opis izdelka: (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …):
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
V kvadratke vpišite količine sestavin, ki ste jih uporabili. V prazna polja vpišite sestavine, ki niso navedene.
PODLAGA:
|
|
NADEV:
|
|
jajca
|
|
|
maslo
|
|
|
skuta
|
|
moka
|
|
|
margarina
|
|
|
rumenjak
|
|
mleko
|
|
|
olje
|
|
|
Kisla smetana
|
|
voda
|
|
|
sol
|
|
|
sladka smetana
|
|
sirotka
|
|
|
kvas
|
|
|
vanili
|
|
sladkor
|
|
|
|
|
|
sladkor
|
DATUM IZDELAVE: _____________ Podpis: ___________________________________
PRAVILNIK
»DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«
Splošne določbe
1. člen
Po določbah tega Pravilnika se izvaja ocenjevanje kakovosti in podeljevanje priznanj za Prleške kvasenice s skutnim nadevom (v nadaljevanju kvasenica). Nagrajeni izdelki - kvasenice se predstavijo na državni razstavi »Državna razstava in ocenjevanje kvasenic«.
2. člen
S tem pravilnikom se določa:
osnovno kakovost izdelka – kvasenice;
količino posameznega vzorca;
opremljenost izdelka z izpolnjeno deklaracijo;
delo ocenjevalne komisije;
način ugotavljanja kakovosti izdelkov in točkovanje;
vrste priznanj.
3. člen
Zahteve za izdelke (kvasenice) so:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.
4. člen
Izdelek mora biti pravočasno dostavljen in opremljen z deklaracijo, ki je priloga razpisa.
5. člen
Izdelke pripravlja in šifrira za ocenjevalno komisijo 3 članska ekipa.
6. člen
Izdelke – kvasenice ocenjuje od 3 članska ocenjevalna komisija, ki jo imenuje organizacijski odbor ocenjevanja.
7. člen
Komisija ocenjuje šifrirane izdelke. Če se med potekom ocenjevanja ne more zagotoviti anonimnosti določenega vzorca, se ocenjevanje prekine in se ta isti vzorec oceni ponovno.
8. člen
Izdelki se ocenjujejo posamezno s točkovanjem. Maksimalno število točk, ki ga določen vzorec kvasenice lahko doseže je 50 točk. Pri ocenjevanju posameznih lastnosti vzorca kvasenice se lahko uporabljajo tudi polovice točk. Kakovost izdelka - kvasenice se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost.
9. člen
Na osnovi točk, ki jih dodelijo posamezni člani komisije se izračuna povprečno končno število točk za posamezni vzorec. Izračunano število točk se vnese v ocenjevalni list in ta predstavlja osnovo za podelitev priznanj.
10. člen
Po zaključenem ocenjevanju komisija predlaga podelitev priznanj glede na število točk in vrsto izdelka:
Razvrstitev v kakovostne razrede za kvasenice:
Zlato priznanje: 43 - 50 točk
Srebrno priznanje: 36 - 42,9 točk
Bronasto priznanje: 29 - 35,9 točk
Zahvala: pod 29 točk
11. člen
ZUNANJI VIDEZ
15
= Maximalno število točk
OBLIKA
0 5
0 5
0 5
enakomerno okrogla, značilna, ustrezno visoka za vrsto izdelka
neenakomerna oblika, rahlo sesedena oblika, širina roba min. 2 cm
neznačilna oblika, premajhna kvasenica (ne sme biti pod 40 cm)
VIDEZ POVRŠINE
0 5
0 5
0 5
gladek, sijajni in zlatorumeno zapečen rob podlage iz testa, gladka, nerazpokana površina pečenega nadeva, lepo in stabilno pečeno dno
razpokana in nagubana površina, rahla zamaščenost spodnje skorje, slabša stabilnost
močna zamaščenost skorje, močno raztrgana skorja in nadev, vidni ostanki od pepela, premalo ali preveč pečena kvasenica
IZVIRNOST PREDSTAVITVE
0 5
0 5
0 5
predstavitev izdelka (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …
kvasenica nima popolne deklaracije in ni posebej predstavljena
Približek sestavin k opisanem receptu
SREDICA
15
= Maximalno število točk
BARVA SREDICE
0 5
0 5
0 5
enakomerna, primerna sestava recepturi, polnilo ni spremenilo barv podlage iz testa
neenakomerna, bleda, rahlo izrazita barva polnila v testo
siva, nečista in odbijajoča za okus
VIDEZ SREDICE
0 5
0 5
0 5
rahla, enakomerna in primerna debelina podlage iz testa, povezan in primerno visoko nadevan nadev, ob prerezu stabilna nadev in podlaga
neenakomerna, gosta ali groba, rahlo nepovezana
izrazito gosta, žilava, nepovezana, preveč nadevam, debela podlaga iz testa, lepljiva sredica testa in nadeva
OKUS PODLAGE
20
= Maximalno število točk
OKUS PODLAGE IN NADEVA
0 5
0 5
0 5
aromatičen okus pečenega testa, dobra harmoničnost okusa testa nadeva, dober okus testa in nadeva
izrazitejši okus skorje po uporabljeni maščobi, manj aromatičen okus testa in nadeva
skorja s priokusom po oporečnih sestavinah, testo in nadev z netipičnim okusom
nadev ne sme biti presuh in preveč sladek
12. člen
Ta Pravilnik stopi v veljavo, ko ga potrdi Organizacijski odbor »Državne razstave in ocenjevanja prleške kvasenice«.
Organizacijski odbor
»Državne razstave in ocenjevanja
PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«.